April 3, 2024

Hvordan velge riktig antrekk til din fotografering

Når det gjelder klesvalg for fotografering, er det vanlig at mange overtenker dette. Men som regel er det best å holde det enkelt. Husk at du skal være i fokus, ikke nødvendigvis antrekket ditt! Under vil du finne 10 tips til hvordan du kan velge antrekk til din fotografering:

1. Først og fremst - vær deg selv!

Velg klær med god passform som er komfortable og får deg til å føle deg bra. Dette vil bidra til at du føler deg mer avslappet under fotograferingen, noe som vil vise seg på bildene. Dette betyr ikke at du ikke kan pynte deg, men ikke velg plagg ubehagelige eller upraktiske å ha på.

2. Unngå plagg med sterke farger, prints, mønster og logoer

Klær med sterke farger eller mønster kan bli for dominerende og ta fokuset bort fra deg i bildet. Det samme gjelder klær med store logoer eller skrift, som kan være avledende og gjøre at bildet ser mer ut som en reklame enn et portrett. Derfor anbefales det å velge klær med enkle farger og mønstre som ikke tar overhånd under fotograferingen.

3. Tenk på omgivelsene

Velg antrekk og farger som passer omgivelsene. Eksempelvis om bildene skal tas ute i naturen, så kan det være fint å gå for jordfarger og naturlige materialer på klærene.

4. Ved utendørsfotografering - Kle deg for været

Ved utendørsfotografering er det viktig å være forberedt på været. Sjekk alltid værmeldingen på forhånd og kle deg deretter.

Hvis det er kaldt ute, kan det være lurt å ta med en varm vinterjakke som kan tas på mellom bildene. Det kan også være lurt å ta med deg andre ting som kan hjelpe deg å holde deg varm og komfortabel, som for eksempel hansker, lue og varme sokker.

5. Fargekoordiner antrekkene

Ved fotografering av flere personer er det fint å velge antrekk som harmoniserer med hverandre. Dette betyr ikke nødvendigvis at alle må ha på seg de samme fargene fra topp til tå. Det aller viktigste er å velge farger som passer godt sammen.

6. Ikke glem hva du har på beina

Når du planlegger antrekket ditt for en fotografering, bør du også tenke på hvordan skoene dine og eventuelt sokker passer til resten av antrekket. Ved utendørsfotografering er det viktig å sørge for at skoene er egnet for været og miljøet, og at de samtidig passer til stilen på resten av antrekket. Ved innendørsfotografering kan det være lurt å gå for nøytrale sokker eller å la være å bruke sokker i det hele tatt, for å unngå at dette blir et forstyrrende element i bildet.

7. Tilbehør

Tilbehør kan være en fin måte å tilpasse antrekket på og gi det et personlig preg. Likevel er det viktig å være forsiktig med mengden tilbehør, så det ikke blir for dominerende og stjeler for mye oppmerksomhet i bildet. Sørg for at tilbehørene harmonerer med resten av antrekket og at de på en diskret måte bidrar til det totale utseendet.

8. Hår og sminke

Når det kommer til hår og sminke er det viktigste at du er deg selv og at det reflekterer deg og din personlighet. Om du er usikker, så er naturlig sminke og en enkel hårfrisyre som er lett å vedlikeholde under fotograferingen som regel det beste.

9. Inspirasjon

Om du trenger noe inspirasjon, ta en titt på Pinterest. Søk på begreper som matcher din type fotografering. Her er noen forslag:
- Portrett - “portraits” eller “creative portraits”
- Familie / gruppe - “Family portraits” eller “Group portraits”
- Profilbilde / Bedrift - “Headshots” “Business portraits” eller “Personal branding”

10. Sist men ikke minst, det er din fotografering!

Tipsene over er kun veiledende, og det aller viktigste er at du bruker klær som reflekterer DIN personlighet. Om du elsker å bruke sterke farger, bruk sterke farger! Det viktigste er at du blir fornøyd med dine bilder.